Etiketterfaktahistoriaartikel
Läst 24013 ggr
sezierra
2007-11-19, 16:47

Teobromin

Teobromin (C7H8O2N4) finns i bland annat choklad och kakaobönor. Det är giftigt för många djur men speciellt för hundar och katter.

 Teobromin (C7H8O2N4) finns i bland annat choklad och kakaobönor. Chokladens teobromin är besläktat med koffein och teofyllin men är dock något svagare än de senare. Teobromin och koffein är alkaloider av familjen metylxantiner liksom stryknin, morfin, kokain varav teobromin är den mest vanliga alkaloiden och sägs bidra till kakaoens bittra smak. Mängden teobromin i en choklad kan variera på grund av många olika faktorer vilka bland annat kan vara: preparerings procedurer, genotyp, geografiskt ursprung, mognads graden vid skörd och kakao bönans vikt. Sen tillkommer även hur utblandad kakaon är av tillsatser som till exempel socker och/eller mjölkpulver.

Metylxantiner är milda simulanter, men jämfört med ex morfin eller kokain så har theobromin nästan ingen effekt på centrala nervsystemet. Vissa upplever att de blir gladare, lugnare eller mer energi fylld av att äta choklad vilket inga rent vetenskapliga bakgrunder har hittats men det kanske finns. Någonting som i alla fall är allmänt känt är att man blir pigg av choklad men det har nog mer att göra med energimängden än teobrominmängden.

Kakaobönor innehåller väldigt mycket energi jämfört med exempelvis kaffe eller te. Kakaobänan innehåller ca:

50% fett
20-25% kolhydrater
15-20% protein
1,5% teobromin
5% vatten
3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin.
 

 På Food-Info.net står det följande om Teobromin:

Citat: En undersökning av metylxantiner i olika drycker och choklad produkter av MAFF visade att theobromin nivån var låg förutom i choklad produkter.

Theobromin koncentrationen i pulver drycker var mellan 85-590 mg/l med ett medelvärde av 371 mg/l. Choklad mousserna hade ett theobromin värde av 386 och 651 mg/kg. I choklad kakorna varierade värdet mellan 1300 till 4740 mg/kg. De choklad kakorna med ett högre kakao innehåll (70%) hade en theobromin koncentration på 10370 mg/kg. Slut citat.

 Teobromin och djur

Oavsett om vi människor mår bra av att få i oss teobromin så är det giftigt för många djur och speciellt hundar och katter.

På giftinformationscentralen.se står det bland annat att symtomen kan dröja mellan fyra och 24 timmar så det gäller att hålla ett vakande öga på sitt husdjur under flera timmar. Det finns många symtomer men de vanligare är dock kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet och rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning är vanligt. Vid större mängder kan allvarligare symtom tillkomma.

De rekommenderar även att man går till veterinär eller djursjukhus om något djur misstänks ha fått i sig mer än 20 mg teobromin /kg kroppsvikt (vilket kan orsaka förgiftning hos en hund) eller visar ovan nämnda symtom.

Relaterade länkar

Av: sezierra

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('sezierra'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('sezierra', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-11-19
sezierra
2008-01-07, 20:36
#1

Läsvärd!

Hennum
2008-01-09, 20:54
#2

en jättebra artikel. mycket informativ

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

Faxlin
2008-01-10, 17:30
#3

Sådant här är alltid intressant att läsa. Man lär sig otroligt mycket på den här sajten.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

sezierra
2008-01-13, 02:45
#4

#2 Tack! Min första egna artikel! Så jag är lite nöjd jag med =)

#3 Förresten skulle inte en teobromin artikel göra sig bra på både iller, hund och kattsidorna? Det är ju ofta någon frågar om djur och choklad tänkte jag.

Upp till toppen