Etiketterfaktahistoriaartikel
Läst 10447 ggr
sezierra
2007-11-21, 21:39

Näringsvärde i kakaobönan

Om man jämför choklad med kaffe eller te som nästan inte har något näringsvärde alls är kakaobönan mycket energirik.

Kakaobönan innehåller:  

50% fett
20-25% kolhydrater
15-20% protein
1,5% teobromin
5% vatten
3,5% mineraler och vitaminer, som t.ex. kalcium, järn, fluor, magnesium, kalium, natrium, fosfor, A-vitamin, tiamin, riboflavin och niacin.

Choklad innehåller en mycket liten mängd koffein. Det huvudsakliga stimulerande ämnet är teobromin som inte har lika stark effekt på centrala nervsystemet som koffein har. Det ger en "kick" utan någon av de giftiga effekter som ibland förknippas med koffein. Teobromin och koffein är alkaloider (liksom stryknin, morfin, kokain m fl) av familjen metylxantiner.

Det finns dock människor som märker att choklad kan ge huvudvärk och migrän och den rekommenderas heller inte till hyperaktiva barn. Choklad innehåller också samma typ av antioxidanter som finns i rött vin. Dessa antioxidanter kan minska risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Det finns ett samband mellan att äta choklad och att vara kär och lycklig. Länge trodde man att det berodde på att choklad innehåller ett kemiskt ämne med lätt centralstimulerande effekt, fenyletylamin, som också finns i hjärnan. Men för att fenylteylamin ska ge någon effekt måste man äta ca 15 kg choklad. Förklaringen är i stället att choklad verkar genom att frigöra anandamid, kroppens eget cannabis. När en person inte är kär utan känner sig nere och deprimerad är det vanligt att personen tar en chokladkaka till tröst. Kanske är det kroppens naturliga reaktion för att ersätta det saknade ämnet. I choklad finns också serotonin, en annan signalsubstans i hjärnan, som har samma goda inverkan på humöret som solljus.

Människor med anlag för njursten avråds från att äta för mycket choklad. Anledningen är att kakaobönan innehåller oxalsyra. En del njurstenar kan orsakas av oxalsyra, andra av urinsyra, medan en tredje form kan vara kalciumbaserd. Men det är väldigt sällsynt att choklad orsakar njursten. 

Från Chokladsajten och jag har fått tillstånd att publicera artikel och bilder här! 

Källa:

Av: sezierra

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('sezierra'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('sezierra', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-11-21
sezierra
2008-01-05, 16:54
#1

Någonting som kan vara intressant?

Hennum
2008-01-07, 04:18
#2

jaaa. :D choklad är så gott Kyss 

dessutom är choklad en grönsak. de kommer från bönor, och det är typ grönsak. har ni tänkt på det? så det är superdupernyttigt :D

ger temobromin samma effekt som morfin o kokain om man äter tillräckligt? :P

tänk, då har jag skäl att äta det när jag är lite deppig, när jag har slagit tån i stolen, när jag är orolig för sjukdomar och när jag vill ha njursten. perfekt :D fast jag vill aldrig ha njursten så vi tar bort den biten

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan

sezierra
2008-01-07, 12:05
#3

Kolla min artilel som är om just teobrominet. Här!

Faxlin
2008-01-07, 13:14
#4

Klart intressant artikel du har skrivit här sezierra. Bara älskar dina artiklar.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

sezierra
2008-01-07, 20:30
#5

#4 Visst är är den! Men slarvfia har glömt att skriva ut extra tydligt att det är en artickel från chokladsajten.

OBS! Jag har fått tillstånd av skriventen att publicera artikeln här! Så ni vet det och inte tror att det är stölder på gång. =P

Upp till toppen