
Hemgjord glass
För några år sedan så köpte jag en glassmaskin med kompressor. Det betyder att jag kan göra glass utan att ha någon "kylklump" som tar upp plats i frysen. Det är bara att sätta i sladden i kontakten och sätta igång direkt. Dessutom går det att fortsätta att göra mer glass nästan direkt. Det är bara att diska rent skålen och omröraren först. Väldigt praktiskt, och man får plats i frysen till all glass man gör.
Det är den här glassmaskinen jag använder, och idag testade jag att göra chokladglass. Resultatet blev över förväntan.
Använde ett recept för baileysglass, men ersatte likören med mjölk och tillsatte 150 gram smält Valrhona Jivara mjölkchoklad 40%. Det blev otroligt gott. Chokladen blir sådär lagom "knaprig" som jag tycker är så gott. Ni som har ätit Vienettaglass vet vad jag menar.
Har testat lite olika recept på glass den senaste tiden, så glassmaskinen har fått jobba hårt.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ
- Redigerat 2021-11-02, 17:52 av Carmarino

Det ser gott ut.
Stolt ägare till fem La permer

Tack. Det är det också. Har precis tömt den lilla runda burken. 🙂
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

😃
Stolt ägare till fem La permer

Ser väldigt smaskigt ut.
ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.
Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .
Medis på Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

Tack vallhund.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ


Eftersom jag skulle låna ut min glassmaskin idag, så gjorde jag en omgång dulceyglass innan de kom och hämtade glassmaskinen. Dulcey är en "blond" choklad (32 %) från Valrhona, och den smakar smörkola. Jättegod!
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Skicka den express till mig!☝️😉
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Den hinner nog smälta på vägen. Fast smeten var god, så du kanske kan dricka glassen istället? 😉
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

😃👍
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Idag tog jag fram glassmaskinen för första gången den här sommaren. Anledningen var att jag upptäckte att ett par av äggen i kylen hade kommit för nära väggen och frusit så skalen hade spruckit.
Eftersom jag ändå hade funderat på att göra havtornsglass - där det behövdes två ägg - så bestämde jag mig för att göra det.
Det blev samtidigt "lagerrensning" för havtornen hade bäst-före-datum 14 april 2018. Dessutom hade även grädden kommit för nära kylskåpsväggen och frusit, så den var både grynig och tunn.
Så det var spännande att se om det skulle funka - och det gjorde det faktiskt. Glassen blev lite isig, men annars helt okej. Den smakade inte jättemycket havtorn, men tillräckligt för att det inte skulle bli för syrligt.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Har inte tagit fram glassmaskinen än för i år, men förhoppningsvis blir det inom de närmaste dagarna. På Livskvalitet iFokus finns en tråd om hemlagad glass där det finns en del tips.
https://livskvalitet.ifokus.se/discussion/1504445/hemlagad-glass
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Bestämde mig för att testa att göra glass utan glassmaskin idag, d.v.s. den som görs på grädde och kondenserad grädde. Gick igenom mitt lager av kondenserad grädde och insåg att jag inte använder det så mycket som jag trodde jag skulle göra.
Bäst-före-datum uppifrån och ner är:
2012-1025
2014-06-30
2017-08
2019-10-09
Testade de två äldsta och de var fortfarande ätbara. Ville dock inte använda dem till glassen, utan valde istället den näst äldsta.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ



Denna delade jag sedan i tre delar, à ca 2 dl, och smaksatte två av tredjedelarna. Från vänster till höger är det smakerna enbart vanilj, mjölkchoklad och aprikos (med aprikosmarmeladen jag gjorde häromdagen).
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Ååååå, vad gott det ser ut!😋
Får väl öppna frysen och ta några skedar av min djupfrysta glass jag har där!
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

De blev väldigt söta, så jag tror jag håller mig till mina vanliga glassrecept i fortsättningen. 😊 Tror dessutom att den kondenserade mjölken gör att glassen lägger sig som en hinna i munnen, och det känns inte särskilt trevligt.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Förra året tog jag aldrig fram glassmaskinen ens, men i år tänkte jag att jag skulle bli lite bättre på att göra glass. Eftersom det var extrapris på choklad och grädde den här veckan så blev det schweizernötglass. Har inte så mycket mjölk hemma så jag bytte ut det till enbart grädde i receptet. Det gick bra det också.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ





Eftersom man fick köpa två paket grädde på extrapris så gjorde jag det. Den andra av de två använde jag idag när jag gjorde en omgång glass - med mjölkchoklad den här gången. Den blev också väldigt god. Har planerat göra andra smaker också, men då måste jag börja äta av glassen också, för det är fullt i frysen nu. 😁
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Ja eller så kan du skicka några till mig!😉
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

#25: Tyvärr hade glassen nog varit drickbar när den nått fram till dig. Den tinar rätt snabbt.🍦😁
Har faktiskt funderat på om jag kan göra den sockerfri. Ägg och grädde har jag för mig är rätt diabetesvänligt, så om jag använder typ sötströ och smaksätter glassen med kakao eller vanilj så borde den funka även för diabetiker.
Vet bara inte hur smaken blir. Ibland märks "metallsmaken" av sötningsmedlet rätt tydligt. Får testa nästa gång jag ska göra glass.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

#26. Ja och det kanske kommer att smaka olika beroende på vilket sötningsmedel man använder.
Stevia för mig t.ex. smakar salt. Fruktansvärt obehagligt!
Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

#27: Stevia har jag inte hemma. Har ICAs sötströ och Hermesetas lättströ, samt florsocker (minns inte märket). Tror de är ungefär likvärdiga när det gäller metallsmaken. Kanske funkar det bättre om jag minskar ner mängden till en deciliter eller lite mindre. Glassen blir nog tillräckligt söt ändå.
¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ